wo

26

jun

2013

Yin en Yang

 

De twee complementerende kosmische basisprincipes voor de ordening van de wereld, volgens de Chinese filosofie Tao, heeft een vorm gevonden in het Yin-Yang symbool. 

Het zou te simpel zijn om te zeggen dat het Yin-Yang symbool enkel betekent dat alles uit tegengestelden bestaat. Het is een symbool, en symbolen hebben altijd meerdere lagen van betekenis. Carl Jung heeft gesteld dat symbolen duidelijk te onderscheiden zijn van tekens. Een teken heeft namelijk slechts één, niet mis te verstane, boodschap. Een verkeersbord is bijvoorbeeld zo'n teken. Het vertelt je duidelijk stop, voorrang verlenen of eenrichtingsverkeer. (Je zou een verkeersbord natuurlijk ook symbolisch kunnen interpreteren, maar dat is weer een heel ander verhaal.)

 

Het Yin-Yang teken probeert duidelijk te maken dat alles met elkaar in relatie staat en niet zonder elkaar kan bestaan. Warm bestaat alleen in relatie tot koud, iets kun je alleen dik noemen als er ook dun is en geen positief zonder negatief. 

Het laat je zien dat polariteit complementair aan elkaar is. Je kunt pas ergens iets van vinden, als je het kan vergelijken met iets anders. Dualiteit laat je inzien dat beide kanten ervaren kunnen worden. Zonder dualiteit valt er weinig te ervaren.

 

Yin-yang laat je zien dat dualiteit een dynamisch proces is. Niets is 100% Yin of Yang. Het zijn waarden die afhankelijk zijn van elkaar en elkaar beïnvloeden. Alles is energie, energie is altijd in beweging en daarmee is dualiteit ook niet een statisch gegeven. 

Je kunt bij symbolen nooit spreken van "is gelijk aan". Je kunt dus niet zomaar zeggen: Yin is vrouwelijk en Yang mannelijk. Wel wordt Yin geassocieerd met het ontvankelijke, en Yang met het scheppende aspect. Je spreekt dan over analogieën of corresponderende waarden. Dit is een subtiel, doch belangrijk verschil!

 

Yin en Yang zijn een eerste stap in het bepalen van de kwaliteit van een energie. Als je dat hebt bepaald, kun je verder zoeken in corresponderende waardes die toegekend worden aan het Yin- of het Yangprincipe.

 

Enkele van deze waardes (er zijn er veel meer) geef ik je hieronder:

Yin: ontvangend, vrouwelijk, passief, maan, donker, water, koude, aarde, stilte, dood, even...

Yang: scheppend, mannelijk, actief, zon, licht, vuur, warmte, hemel, beweging, leven, oneven...

 

Volgens de Feng Shui bestaat de ideale Yin Yang verhouding voor de levende mens uit drie delen Yang en twee delen Yin.

De ideale verhouding voor de doden (bv. begraafplaatsen) is precies omgekeerd: drie delen Yin en twee delen Yang.

En dan nu jij. Wat betekent het Yin Yang symbool voor jou? Heb je er speciale ervaringen mee? Is er een ander symbool wat voor jou heel belangrijk is? Ik hoor het graag van je in de comments.

 

Share with friends & sign up. Je ontvangt dan de blogposts automatisch in je inbox. Bovendien ontvang je als bonus: tips voor een betere slaapkamer en nachtrust.

Commentaar schrijven

Commentaren: 0

  • loading

Share with friends

Ongeveer één op de vier mensen (NWSO slaaponderzoek) heeft problemen met de nachtrust. Dat is ongeveer in elk gezin één iemand. Er van uitgaande dat je gewoon gezond leeft, waar kun je dan nog meer op letten in een slaapkamer om zelf bij te dragen aan een goede nachtrust?

Translate